Nördkulturen

Inlägg publicerade under kategorin Film - Recensioner

Av David - 2 maj 2014 07:30

 

Handling

Fyra par samlas för en helt vanlig Söndags brunch hemma hos ett av paren. Det blev dock inte en helt vanlig Söndag då nervgas bomber exploderar runt om i landet. De stänger in sig själva i värdparets hus och bommar igen fönster och dörrar med silvertejp för att möjligen invänta det oundvikliga.


 

Det första som kommer till tankarna när jag ser denna filmen är en annan liknande film som heter This is the End som var några klasser bättre. På utsidan av omslaget står det "one of the funniest films of recent vintage" men för att vara ärlig, så rolig var den inte. Då var den filmen jag precis jämförde med, This is the End,  mycket roligare. Jag vet inte vad de anser vara så roligt? Syftar de på Rachel Bostons karaktär Lexi så kan de verkligen inte särskilja på en rolig karaktär och en jobbig. Eller menar de "relationstvistarna" som man sett så många gånger tidigare. Jag tycker hela handlingen i filmen är svag och saknar substans. De delarna som ska vara roliga är inte roliga men de är inte dåliga, de är helt enkelt... ja... inte roliga. Det finns inget som överraskar och den enda person som jag tycker han en liten gnutta av charm i sig är Shane. Eftersom det är fyra par som blir instängda tillsammans i ett hus kan du räkna med mycket känslomässigt skitsnack om hur deras relation egentligen borde ha varit och hur de ångrar vissa saker och bla bla bla... Jag tycker de fokuserar sig på helt fel saker i handlingen. Det finns miljoner filmer där par reder ut sina problem och lappar ihop trasiga förhållanden under livshotande situationer men det finns väldigt få filmer där folk blir instängda tillsammans någonstans i väntan på en möjlig domedag och det var det som de skulle ha satt i fokus! Inte all denna parrelaterade, terapigivande kärleksförklaringarna hit och dit som de har till varandra och det är därför denna film misslyckas där This is the End lyckas. Fast jag får ändå ge den godkänt betyg, den gick ändå att se får jag erkänna.


Betyg (Godkänd)

Kan köpas här: CDON på DVD

ANNONS
Av David - 12 april 2014 14:00

 

Handling

En liten by förstörs av en böljande glaciär. Glaciären styrs av den onda is herren Nekron och den förstör allt i sin väg. En överlevare från den lilla byn vid namn Larn svär att hämnas förintelsen av hans hem. Glaciären rör sig också mot Fire Keep där kung Jarol härskar och för att försäkra sig om kungens underkastelse kidnappar Nekron dottern till kungen, Teegra.

 

Det var på tiden att jag tog mig en titt på denna kultfilm från början av 80 talet. Det första som slog mig var hur levande de tecknade karaktärerna såg ut i deras rörlighetsmönster om man jämför med dagens animerade filmer. Jag får säga att jag blev riktigt imponerad av tecknarna och deras jobb de lagt ner på filmen. En sak som jag tror de flesta reagerat på och kommer reagera på om de ser denna filmen är att alla springer runt halvnakna. På bilden ovanför denna texten syns Teegra och så är hon klädd hela filmen igenom. Men det kvittar mig detsamma, filmen blir inte sämre bara för det. Över tusen bakgrundsmålningar gjordes till denna filmen, i snitt 8 till 10 per dag. Det skulle va kul att få tag på en sådan. Kanske på någon mässa som säljer dem.

Även om kanske inte handlingen är den mest originella man sett eller om dialogerna är direkt minnesvärda så var den ändå underhållande och med sina 78 minuter speltid flyter den på rätt snabbt. Gillar du genren och uppskattar kultfimer så rekommenderar jag denna annars tror jag inte du skulle gilla den.


Betyg: (Bra)

ANNONS
Av David - 18 mars 2014 08:45

 

Handling

Två främlingar undersöker en masshysteri som brutit ut i en by. De börjar gräva upp en hemlighet om att en mjöldryga förgiftning har drabbat byn i flera år.


 

Jag vet inte vart jag ska börja. Ska jag börja med att klaga på de dåliga skådespelarna eller på det fruktansvärda kameraarbetet? Eller ska jag klaga på uppläggen av de olika scenerna hur de misslyckas så banalt med att förvandla något som hade kunnat vara skrämmande till en helt känslolös och inlevelsefattig reaktion? Notera att jag skriver detta redan 16 minuter in i filmen. Den står på paus i bakgrunden menats jag skriver början på denna recension. Jag ska ge den en chans, självklart ska jag se klart hela filmen men jag ville bara ge er en inblick och förståelse att det krävdes inte många minuter innan man insåg att detta är en film tillhörande b-films kategorin. För att orka mig igenom filmen har jag hällt upp ett litet glas whiskey som jag sitter och smuttar på nu (notera att det är söndag när jag skriver denna recension men den läggs ut på bloggen på tisdag, jag dricker aldrig alkohol på vardagar).


 

Nej... jag klarar inte ens att ta mig igenom den här filmen, tyvärr. De misslyckas gång på gång med att skrämmas. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att de inte riktigt lyckas men uppbyggnaden till vad som ska föreställa vara klimaxet i en skrämmande scen dalas bara ut och lämnar en känsla och en tanke av: "Jaha... var det inte värre än så här?". En gång lyckades jag faktiskt bli lite skrämd, någon gång under filmens 23:e minut men det tog dom död på bara sekunder efter då figuren som skrämde mig visades i närbild och helt plötsligt såg den inte lika skrämmande ut. Denna filmen lämnade inget annat hos mig än början till en huvudvärk och jag tror inte det beror på whiskeyn...


Betyg: (Fruktansvärt usel)

Kan köpas här: CDON på Blu-ray, DVD eller hyr den på Video on demand

Av David - 9 mars 2014 08:38

 

Handling

Det har skett en rad mystiska försvinnanden varje år i Alaska ända sedan 1960 talet. Dr. Abbey Tyler börjar videofilma patienter och gräver upp en av de värsta historierna om personer som blivit bortrövade av rymdvarelser någonsin.


 

Detta är en sådan film som många väldigt gärna vill tro är sann men jag måste börja med att skriva i denna recension att så är inte fallet. Precis som skådespelaren Milla Jovovich säger i början av filmen: "This film is a dramatization of events that occurred October 1st through the 9th of 2000". Personer som ser en sådan här film och som väldigt gärna vill tro att den återskapar verkligheten exakt missar sådana här detaljer. Notera att hon sade att det är dramatization (dramatisering) av händelserna, vilket självklart betyder att dom har avvikit från de verkliga händelserna och gjort den mer dramatisk. En annan grej att  notera och kanske den mest uppenbara är att i början av filmen säger dom att dom använder det riktiga inspelade materialet som Dr. Abbey Tyler spelade in med sina patienter så hela filmen igenom får vi se inklippt material från vad som verkar vara det riktiga materialet men även dessa personer är skådespelare. Bilden ovanför ska föreställa vara den riktiga Dr. Abbey Tyler och Milla Jovovich är skådespelerskan som gestaltar henne filmen igenom. Men kvinnan på bilden ovanför denna text heter Charlotte Milchard och har medverkat i tre andra filmer förutom denna. Jag förnekar dock inte att filmen inte är bra, för den var riktigt skrämmande och har säkert orsakat att folk föredrar att sova med ljuset på och kollat att dörren är låst en extra gång. När jag började titta på filmen trodde jag att allt det riktiga inspelade materialet var riktigt och då var filmen verkligen skrämmande så jag kanske förstör lite av filmens upplevelse när jag "debunkar" filmen här men bättre det än att gå runt och tro på en lögn, vi har nog med sånt i vårt samhälle idag (religioner). Man får se filmen för vad den är, en bra underhållande skräckfilm för något mer än så är den inte tyvärr.


Betyg: (Bra)

Kan köpas här: Video on demand på CDON

Av David - 17 februari 2014 08:30

 


Handling

Efter att ha kolliderat med en container som låg och flöt ute till havs sätts denna seglares överlevnads skicklighet på prov. Containern gör ett stort hål i sidan på båten och det är bara början på alla de problem som följer.


 


Det första jag reagerade på när jag såg denna film är hur väldigt tystlåten den är. Robert Redford som är den enda skådespelaren i filmen säger inte många meningar under filmens gång. Faktum är att manuset till filmen var endast 32 sidor lång vilket jag tycker låter väldigt mycket för de väldigt få monologerna som var i filmen. Om jag minns rätt hörde jag honom säga något vid tre tillfällen och då var han väldigt få ordig. Detta är en film som låter händelserna och skådespelarens känslomässiga uttryck tala för sig sälvt då ingen som helst vikt läggs på dialoger eller monologer. En annan grej värt att notera är att detta är den enda filmen som gjorts på över 100 år i filmhistorien som endast innehåller en skådespelare och en författare/regissör men hela 11 stycken producenter. Det kan tyckas att den verkar tråkig på grund av brist på skådespelare och konversationer men filmen är bara 1 timme och 40 minuter lång så den hinner inte bli långtråkig. Robert Redford kämpar hela filmen ut för sin överlevnad och i vissa stunder lider jag med hans ensamhet och isolering. Ensamheten en människa måste känna i ett sådant här tillfälle kanske inte gestalts på bästa sätt i filmen då han bara vid ett tillfälle brister ut i gråt eller slänger ur sig någon svordom. Utöver det är han tystlåten och helt cool lugn även i de allra mest pressande situationer, precis som om han vore en vältränad, disciplinerad marinsoldat eller något annat känslokallt. Det är det jag kan sakna i filmen. Lite mer känslomässiga utbrott för att få en närmare koppling till verkligheten. Jag gillade dock filmen och den höll mitt intresse såpass vid liv att jag var tvungen att se hur allting slutade.


Betyg: + (Bra)


Av David - 3 januari 2014 14:55

 

Handling

En ensam man vandrar sin väg genom ett post apokalyptiskt amerika och med sig i bagaget har en helig bok som sägs kunna rädda hela männskligheten.


 


Denna filmen är riktigt bra. En perfekt film för er som gillar post apokalyptiska miljöer. Jag har bara ett bekymmer med denna filmen, ett stort bekymmer! Boken som Denzel Washington bär med sig i bagaget ska vara den sista versionen av Kung James bibeln och det är här hela handlingen faller för mig. Det är tydligt att skaparna av denna film överskattar bibelns inverkan på vårt samhälle. En bibel skulle aldrig kunna rädda mänskligheten och få en civilisation upp på fötter igen efter ett nedfall som gestaltas i filmen. Så kraftig inverkan har inte religion på samhället i helhet längre. Jag som ateist kan nästan känna mig förolämpad av detta. Jag skulle aldrig hitta styrka i en påhittad saga om en fiktionell karaktär som heter Jesus eller ett påhittat superväsen som kallas Gud. Hela filmen verkar bara vara baserad kring ett rent önsketänkande av dess producenter vilket jag misstänker kanske är lite religiösa själva. Bortser man från den religiösa dyngan så är denna filmen väldigt bra och jag skulle lätt kunna se den igen, men tyvärr så sänker den religiösa propagandan betyget för min del. Den hade kunnat vara så mycket bättre om han skyddade något som faktiskt hade kunnat rädda mänskligheten, något mer trovärdigt. 


Betyg: (Bra)

Kan köpas här: CDON på Blu-ray

Av David - 29 oktober 2013 16:38




 
  

 

Handling

Nancy från första filmen har nått vuxen ålder och har börjat en karriär inom psykologi, drömterapi. Hon kommer till ett lokalt mentalsjukhus där hon får jobba med andra ungdomar som alla drömmer mardrömmar om Freddy Krueger. Dessa ungdomer besitter alla varsin speciell kraft när de är i drömmarnas land och tillsammans med dessa ungdomar försöker Nancy en gång för alla att döda Freddy.


 


"Sleep...

Those little slices of death.

How I  loathe them."


Edgar Alan Poe


Detta har alltid varit min favorit Elm Street film. Miljön är perfekt. Ett mentalsjukhus där alla inblandade är på gränsen att bli galna på grund av deras drömmar med Freddy Krueger. Jag gillar skådespelarna också, de är alla duktiga och passar i sin roll. Dom gör sin roll så bra att jag till och med lider med dom ibland. Man känner hur jobbigt dom har det med all den sömnbrist det är tvingade till att ha. Det kan tilläggas att detta är Patricia Arquettes debutroll. Ken Sagoes, som spelar Kincaid, ville inte egentligen provspela för rollen men hans agent övertalade honom. Han hade gått i kraftigt regn för att hinna med en buss till provspelningen och när han väl kom fram helt genomblöt fick han sitta och vänta i flera timmar på grund av förseningar. När det var hans tur sade regissören Chuck Russell till honom "Do whatever you want to do" varpå han blev vansinnig och skrek tillbaka "Fuck you!!" och fortsatte med att skälla ut honom. Han fick rollen direkt.

Detta är den första filmen som jag tycker att vissa av Freddys mord kan vara rätt gräsliga. Ovanstående bild är ett bevis på detta då han skär ut senorna på en av patienterna och leker marionettdocka med honom.  Dom använder sig mer av mystiska drömsekvenser i denna filmen än de föregående filmerna som barnen som hoppar hopprep och sjunger den kända Freddy ramsan, människor som hänger från taket och skrämmande sekvenser av hans ökända pannrum. 


Betyg:  + (Mycket bra)

KAn köpas här: CDON på en samlings DVD med alla 7 filmer

Av David - 27 oktober 2013 07:34

 

 

Handling

Jesse flyttar in i det tomma huset på Elm Street med sin mor, far och syster där Nancy från första filmen hade bott många år tidigare. Det dröjer inte länge förrän ungdomarna än en gång börjar drömma mardrömmar om den döda barnmördaren Freddy Krueger. Denna gången försöker han ta över Jesses kropp så han kan döda igen utanför drömmarna.

 

Ja hur bra kan en Nightmare On Elm Street film bli utan Wes Craven vid rodret? Japp, det stämmer. Wes Craven vägrade göra en uppföljare till den första filmen för det var aldrig hans avsikt att Elm Street filmerna skulle bli en pågående film serie plus att han ville inte att den första filmen skulle sluta lyckligt. Men jag får ändå säga att jag gillar denna bättre än den första filmen. Många Elm Street fans spottade nog ut vilken dryck det än må ha varit som de satt och drack just nu, men så är det. Mark Patton som spelar den manliga huvudrollen Jesse är riktigt bra. Detta är för övrigt den enda Elm Street filmen som har en manlig huvudroll (bortsett från Freddy naturligtvis). Freddy själv har inte många minuter i denna filmen heller. Av filmens totala 87 minuter är Freddy bara med i 13 av dom. Men för min del är det Mark Patton som lyfter filmen. Han spelar riktigt bra när han svävar mellan vad som är verklighet och galenskap då han håller på och tas över av Freddy. Jag tycker denna filmen har mer psykologisk skräck än de andra men självklart finns det lite slash skräck också. Freddy är trots allt "The Springwood slasher". Inledningsscenen med bussen som kör ut i ödemarken gillade jag. Det gav känslan av ett riktigt mardrömslandskap och när de hittade Nancys gamla dagbok och läste om hennes anteckningar om mannen med de långa knivarna som kom till henne på natten, då förde det mig direkt till skräck i Poe och Lovecraft anda.


Betyg: (Mycket bra)

Kan köpas här: CDON på en samlings DVD med alla 7 filmer

Presentation

Kategorier

Läser just nu

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Nördkulturen med Blogkeen
Följ Nördkulturen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se