Nördkulturen

Alla inlägg under oktober 2012

Av David - 11 oktober 2012 08:45

Ja vad är definitionen på en nörd egentligen? Många säger att en nörd är någon som kan mycket om något, tex. om bilar eller sport så då är man enligt den definitionen en bil eller sport nörd. Men jag håller inte med om det. Jag slog upp ordet nerd på wikipedia och fick fram detta.


A nerd (adjective: nerdy) is a person, typically described as being overly intellectual, obsessive, or socially impaired. They may spend inordinate amounts of time on unpopular, obscure, or non-mainstream activities, which are generally either highly technical or relating to topics of fiction or fantasy, to the exclusion of more mainstream activities

 


Kortfattat står det att nördar är personer som har opopulära och obskyra intressen som oftast inte faller i mainstream massans smak. Fantasy och Science Fiction är ett vanligt förekommande ämne som avgudas av denna subkultur och jag är inget undantag. Ibland har jag hört att någon kan använda ordet tönt men tönt är en helt annan femma, tönt är ett ord endast menat att nedvärdera en annan människa, tönt är ett skällsord. Det skulle vara roligt att veta hur just DU som läser detta definierar en nörd?


 

Typiska stereotyper av nördar

Av David - 10 oktober 2012 09:00

 

Imperial Fists logo


Vad är ett Space Marine chapter undrar ni? Jo, i Warhammer 40 000 världen existerar det elitsoldater som kallar sig för Space Marines, det är de bästa soldaterna hängivna att försvara The Emperor från de ständigt påtryckande anfallen från de många olika fienderna som hotar männskligheten. Space Marines är samlingsnamnet för alla dessa elitsoldater men de är uppdelade i olika regementen kan man säga och ett av dessa regementen kallar sig själva för Imperial Fists.


Imperial Fists var en av de grundande chapters (jag skriver chapters på engelska för den svenska översättningen, kapitel, verkar lite malplacerad här) till hela Space Marine kåren. Ursprungligen var dom VII Legion Of Astrates, personliga beskyddare av kejsaren, som grundades av kejsaren själv. Imperial Fists är det enda Space Marine chapter som inte har en egen hemplanet. Även om de mest håller till på Terra, även känd som Jorden, som är människans ursprungs planet så är det 10 000 år gamla mobila rymdfortet Phalanx deras huvudbas.

I ett gigantiskt inbördeskrig människovärldar sinsemellan som härjade i galaxen vintergatan, ett krig som kom att heta Horus Heresy, vars utkom innebar föreningen av alla människokolonier till ett enda styre och början på vad som nu är Age Of The Imperium vanns med hjälp av en enda grupp Imperial Fists Terminators (som är eliten av eliten) som hjälpte kejsaren att döda krigsherren Horus.

Historian om Imerpail Fists är betydligt längre än så här men jag kortar av den avesvärt för det blir väldigt mycket läsning om jag skulle ta med allt.


Första framträdande: I figurspelet Warhammer 40 000, men vilken av utgåvorna vet jag inte.

Övriga framträdanden: Imperial Fists var med i den animerade filmen, Ultramarines: A Warhammer 40,000 movie, som utspelar sig i Warhammer 40 000 universumet. Ultramarines är namnet på ett annat Space Marine chapter.


Utmärkande för just detta chapter: De använder ofta något som kallas Pain Glove som är ett cylinderformat objekt omsluter hela kroppen. De kliver in detta objekt och ställer sig i mitten och den aktiverar smärt neuronerna. Detta använder dom för att bestraffa sig själva för minsta lilla fel de kan ha begått i stridens hetta, disciplinära åtgärder kallar dom det.


Min åsikt: Imperial Fists har alltid varit mitt favorit Space Marine chapter dels för att jag alltid har tyckt att namnet Imperial låter så mäktigt och så storslaget på ett sätt, plus att färgen på deras rustningar är min favoritfärg, gul.-


   

Till vänster en typisk Imperial Fists Space Marine, till höger deras rymdfort Phalanx

Av David - 9 oktober 2012 09:00

 

 

 

Allmänt
The Killing Joke utgavs 1988 och är skriven av Alan Moore och tecknad av Brian Bolland. Moore är en av de allra största i serievärlden (om inte den störste) och The Killing Joke anses vara en av de allra mest klassiska Batman historierna. Dess handling har haft stor påverkan på DC universumet sedan dess. Denna utgåva är från 2008 och har en ny färgning utav tecknaren Bolland. Den ursprungliga versionen färglades utav John Higgins men Bolland var inte nöjd med resultatet. Den nya utgåvan är mörkare och med färre skrikiga färger och känns överlag som mindre 80-tal. Jämförelse mellan utgåvorna finns här: Popcultureshock


Handlingen
Jokern vill visa att vem som helst kan bli galen och kidnappar därför polischef Jim Gordon som försöksobjekt efter att ha brutalt attackerat Jims dotter Barbara (Batgirl). Han tar med Jim till en övergiven nöjespark och utsätter honom för psykisk terror medan Batman blir inbjuden att se på. Men framförallt berättar historien genom återblickande scener om hur Jokern ofrivilligt går från en känslig ung man som försöker försörja sin gravida fru till den galna man han är som Jokern.    



     

Snabb bläddring genom boken

 

Min åsikt
Jag förstår varför denna serie rankas bland de främsta Batman serierna. Den är mycket bra skriven och man kan inte låta bli att tycka synd om Jokern och det öde han råkat ut för. Den har en mörk och otäck stämning och är på sina ställen väldigt brutal. Teckningarna gör verkligen att historien kommer till sin rätt och den nya färgläggningen är ett stort plus. Alan Moore har lyckats få fram känslan av att Jokern och Batman har mycket gemensamt genom att båda haft en traumatisk händelse i sina liv, men att de har förvaltat det på olika sätt.


Det går inte att göra annat än att ge denna serie högsta betyg,


Betyg:  (Episk)  
Kan köpas här: Bokus

Av David - 8 oktober 2012 09:00

 


Ända sedan jag gick i högstadiet för lite över 10 år sedan har jag alltid varit fascinerad av Pär Lagerkvist. Jag kommer ihåg en svenska lektion då vi fick i uppgift att läsa en bok av en speciell författare och sedan skriva en recension av både författaren och boken. Våran svenska lärare rabblade upp många böcker på raken och många författare och alla lät fullständigt ointressanta, kärleksromaner med lyckliga slut, deckar romaner med förutsägbara handligar och annan skit, ända fram till hon tog upp en bok som hette Dvärgen skriven av Pär Lagerkvist. Boken handlade om en dvärg vid Niccolò Machiavellis hov under renässansens Italien (samma tid som TV spelet Assassins Creed 2 utspelar sig) som bara känner glädje vid krig och död och som hatar kärlek och barmhärtighet. Boken är en dagboksroman där Pär Lagerkvist framhäver det allra ondaste och mörkaste inom oss, den sidan många vill vända kinden åt. Men jag föll för denna boken direkt och det var den jag valde att skriva om i min svenska uppgift. Min beundran för denna nobelprisvinnande författare höjdes också när jag läste en dikt han skrev, en dikt som har kommit att bli min absoluta favorit dikt någonsin. Den slår till och med Edgar Alan Poes The Raven.


Min ångest är en risig skog

 

 Min ångest är en risig skog
 där blodiga fåglar skrika.
 Stoltare ödemark finner du nog;
 men det kvittar mig nu lika!

 Jag sitter och glor under torra träd
 och lyss till de hesa skriken.
 Jag ligger snart still under tomma träd
 och ruttnar bland fågelliken.

Av David - 7 oktober 2012 14:00

Då var det klart vad jag ska använda som spelbräde. Jag åkte till Cheapy och köpte ett vanligt vitt hyllplan. Måtten låg runt 47x54 cm och den var 1,5 cm tjock. Det var i tjockaste laget för den är rätt tung (för att vara ett spelbräde) men det får gå. Hyllplanen kostade 69 kr så tillsammans med modelleran och de två färgerna jag beställt är detta projekt nu uppe i 333 kr. Ytan är blank så jag hoppas att färgen fäster på den annars får jag köpa en mattare vit färg att grundmåla ytan med. Självklart går det att komma undan billigare om man väljer en helt vanlig kartong som spelplan men jag kände att jag ville lyxa till det.


 


Spelbrädet ska innehålla 11x11 rutor. Jag började skissa hur det ska se ut med blyerts eftersom det är lätt att sudda ut om man gör fel och lätt att måla över med hobbyfärgen sen när man är klar. Jag ville inte heller börja allra längst ut på hyllplan utan jag började en bite in så man får en kant längst ut att göra valfria dekorationer på. Skissen här nedanför visar hur jag har gått tillväga. Se till att rutorna blir lika stora vilket kommer att resultera i att dekorations kanten längst ut kommer bli olika bred men det kvittar.


 

Av David - 7 oktober 2012 09:30

Snart kommer årets TV-spel, snart kommer det dimpa ner en specialutgåva i min lilla postbox nere vid den lokala ICA affären av vad som kommer bli årets bästa TV-spel, nämligen Assassins Creed 3! Det ska bli riktigt roligt att få spela med en helt ny Assassin, Connor Kenway, en halvindian med brittiskt blod i sig. Spelet kommer utspela sig i området kring Boston under det amerikanska revolutionskriget. Jag tvivlar på att detta kommer bli det enda spelet med Connor, jag tror dom kommer spinna vidare på det precis som dom gjorde med Ezio Auditore från Assassins Creed 2.


     

Altair, Ezio och Connor

Av David - 6 oktober 2012 08:30

Jag hittade på internet en guide på hur man gör det gamla vikingaspelet (ett spel som spelades på vikingatiden) vid namn Hnefatafl. Det verkade väldigt lätt att tillverka. Allt jag behöver är lite modellera, lite hobbyfärger och ett material att göra spelbrädet av. Med modelleran ska jag göra spelpjäserna och sedan måla dom med hobbyfärgen. Som spelbräde hade jag kunnat använda en vanlig kartong men jag tycker inte det blir snyggt så jag får köpa en spånplatta eller MDF skiva och såga till den så den blir ungefär lika stort som ett shackbräde.


 

Så här ser ett färdigt Hnefatafl bräde ut


Självklart behöver man inte just använda ovanstående variant som spelbräde utan om man vill kan man göra en alldeles egen design. Men jag är inte van vid sådana här projekt så jag tar det säkra före det osäkra och följer denna designen så exakt jag kan.

Jag beställde modellera och två hobbyfärger (röd och grön) från Creativ Company som dyker upp nästa vecka förhoppningsvis. Varorna kostade 112 kr plus 52 kr moms och dom hade rätt dyr frakt så det blev 100 kr extra enbart för frakten så än så länge är detta projekt uppe i 264 kr.


     

Modelleran och en röd och en grön färg till att måla pjäserna med

 


Mer om hur spelreglerna fungerar och hur pjäserna kommer se ut kommer i senare inlägg. Jag kommer fotografera mitt arbete så ni kan följa allting steg för steg. Jag beställde dessa varor i Onsdags och leveranstiden var 3-4 arbetsdagar så senast Måndag nästa vecka borde jag ha dom.

Av David - 5 oktober 2012 09:00

Jag har hittat ännu ett rollspel som kan vara värt en titt. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare trots att det är över 10 år gammalt och det är rollspelet Little Fears. Ett lite ovanligt rollspel då man spelar rollen som ett litet barn mellan åldern 6 - 12 år som är hemsökta av varelser från ett ställe som heter Closetland (Garderoblandet på svenska). Closetland styrs av någon vid namn Demagogue och hans sju kungar varav varje kung representerar en av de sju dödssynderna. En av kungarna är den välkända The Bogeyman men även andra varelser finns i Closetland som Closet Monster, The Monster under the bed, Varulvar och Vampyrer mm. Barnet man spelar har en kraft som kallas Tro vilket är en magisk kraft som kan göra det omöjliga till verklighet som att framkalla skyddande andar från fotografier från döda släktningar eller sätta liv i nallar (gossedjur) som kommer till ditt försvar när du behöver dom.

Det släpptes en 10 års jubileums utgåva av detta spel år 2011 vid namn Happy Birthday, Little Fears. Detta spelet tycker jag  verkar vara riktigt charmigt och väldigt originellt. Det säljs på Science Fiction bokhandeln för ett väldigt bra pris också, 218 kr.


   

Original regelboken till vänster och 10 års jubileums boken till höger

Presentation

Kategorier

Läser just nu

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards